Pokud vás láká sálavé teplo otevřeného ohně, ale už leta používáte klasický gril, nevadí. Příležitostí na použití přenosného ohniště se během roku najde nespočet. Jak takové ideální ohniště vybrat vám poradíme na následujících řádcích.
- David, redaktor Heureka.cz
- Doba čtení: 3 min.
Typy přenosných ohnišť
Zahradní ohniště
Jednoduché „mísové“ ohniště s různě vysokým podstavcem připomíná hlubokou wok pánev.
Nudle si v něm sice neusmažíte, zato vám ale vykouzlí úžasnou atmosféru.
Zahradní ohniště s roštem
Chcete povýšit vysedávání u ohně na gastronomický zážitek?
Velké steaky a jiné masové speciality připravíte snadněji na grilu, ale drobnosti jako špízy, sýry, grilovanou zeleninu ohřejete stejně dobře i na obyčejném roštu.
Koš na oheň
Tyto přenosné modely slouží hlavně na venkovních akcích k prohřátí a hlubokomyslným debatám u ohně.
Pozor dejte hlavně u příliš otevřených variant, kde hrozí vypadávání žhavých uhlíků ven z ohniště.
Na co se zaměřit
Materiál
Při nákupu ohniště nemůžete z pohledu materiálu šlápnout vedle. Běžně se setkáte se dvěma základními materiály – ocel a litina, případně lehký beton s imitací kamene či dřeva.
Pokud se chystáte s ohništěm častěji manipulovat, doporučujeme litinový materiál, který je oproti oceli lehčí. Bude-li stát ohniště víceméně na svém místě, kvalitní ocel je sázka na jistotu. Vydrží dlouhá léta beze známek poničení.
Potrpíte si na netradiční design? Vybírejte ze stylových podstavců dekorovaných cihlou, nebo žulou.
Průměr
Už se vidíte při opékání všemožných dobrot? Pak si před nákupem ještě zjistěte průměr konstrukce. Za zlatý střed považujeme přenosné ohniště 80 cm široké. K takovému modelu se vejdete s dalšími 5 přáteli. Jestli se neradi dělíte o jídlo, bohatě si vystačíte s menšími rozměry.
Stejně tak pokud se potýkáte s nedostatkem prostoru a kolem ohniště by nebylo možné volně procházet, vybírejte skladnější varianty. Ty navíc hravě převezete i na chatu.
Výška
Zaujalo vás košové provedení? Nejen u něj se zaměřte na výškový profil. Pokud chcete ohniště využívat k vyhřívání v chladnějších měsících, volte vyšší konstrukce, ke kterým se nebudete muset příliš ohýbat. To ovšem platí i u grilování, kdy vám větší výška usnadní manipulaci s pochutinami. Do hlubších variant lépe naskládáte polena a opřete například opékací tyče.
Příslušenství
Otázky a odpovědi
Na zatápění v ohništi použijte vyschlé, nelakované dřevo, spadané větve a keře.
Jestli je ohniště doplněno o rošt, nezapomeňte ho otřít a vyčistit od zbytků a zapečených nánosů. K tomu slouží drátěné kartáče, které můžete podpořit trochou jaru, octem a sodou.
Nikdy k hašení nepoužívejte vodu ani jinou tekutinu. Ideální je ohniště přiklopit, omezit tím přístup vzduchu a nechat jej vychladnout.
Popel nemusíte složitě vyhrabávat jako v případě ohniště v zemi, po vyhasnutí ho další den jen sesypte, například do kompostéru.
Další užitečné články
Jak na piknik Nejlepší zahradní grily Recept na kuřecí špízy na gril Recepty na grilovací marinády Jak správně grilovat na dřevěném uhlí Jak dlouho grilovat kuřecí maso Jak naložit vepřové maso na gril